Картофите са любими под всякаква форма на мнозина. Те могат да се приготвят под различна форма – печени, варени, пържени или на пюре – и съчетават отличен вкус с висока хранителна стойност. Картофите са богати на важни хранителни вещества като витамини, минерали, въглехидрати и фибри.
Научни изследвания показват, че в картофите се съдържат биоактивни съединения, които могат да окажат благоприятно въздействие върху здравето.
Картофите са особено полезни за сърцето. Те съдържат фибри и калий – два ключови елемента, които подобряват здравето на сърцето. Фибрите, особено разтворимите, спомагат за понижаването на нивата на "лошия" LDL холестерол в кръвта. Калият играе съществена роля в поддържането на нормално кръвно налягане. Той балансира ефекта на натрия в тялото, като насърчава изхвърлянето му чрез урината.
Поддържането на нормално кръвно налягане, холестерол и кръвообращение е от съществено значение за сърдечно-съдовата система. Затова включването на картофи в менюто може да допринесе за постигането на този баланс.
Калият и фосфорът, съдържащи се в картофите, играят ключова роля и за здравината на костите. Един средно голям картоф с кожата покрива между 15% и 28% от дневните нужди от калий. Освен това, повишеният прием на плодове и зеленчуци, включително картофи, е свързан с по-добра костна плътност и здравина на скелетната система.
Картофите също така съдържат витамин С – мощен антиоксидант, който укрепва имунната система и се бори с възпалението, като неутрализира вредните свободни радикали.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Freepik