Можем да открием лечението на болестта Алцхаймер в съединение, намиращо се в обикновени билки. Карнозиновата киселина, съдържаща се в розмарина и градинския чай, е известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, но в чист вид е нестабилна.
Учени успяват да синтезират стабилно производно на това съединение, което показва обещаващи резултати в експериментални модели на заболяването. При прилагането на новото вещество се наблюдава подобрение на паметта, увеличаване на броя на невронните синапси, намаляване на възпалителните процеси и по-ефективно елиминиране на токсичните протеини, свързани с развитието на Алцхаймер.
Тези резултати обхващат ключови аспекти на заболяването, което води до разрушаване на невронните връзки и нарушаване на комуникацията между нервните клетки, като загубата на памет е сред най-тежките последици.
В продължение на три месеца на експериментални модели на болестта на Алцхаймер е прилагано стабилната ди-ацетилирана форма на киселината или плацебо три пъти седмично. След този период учените анализират въздействието на съединението върху мозъчната тъкан и оценяват когнитивните способности чрез специално разработени тестове за памет и обучение.
Резултатите показват, че ди-ацетилираната форма на киселината не проявява токсични ефекти, а същевременно води до намаляване на натрупванията на патологични протеини, характерни за болестта на Алцхаймер. Установено е, че съединението значително увеличава броя на синапсите в мозъка, като същевременно подпомага елиминирането на протеини като фосфорилирано тау и амилоид бета, които са сред основните биомаркери на заболяването.
Учените се надяват, че благодарение на мощните противовъзпалителни свойства на карнозиновата киселина, съединението може да бъде приложимо и при други заболявания, като диабет тип 2 и болестта на Паркинсон. Изследването е публикувано в сп. Antioxidants.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Freepik