Със затоплянето на времето и наближаването на пролетта все повече хора се замислят за започване на диета. Хубаво е да се направи проучване и консултация със специалист, преди да се премине към по-специфичен хранителен режим, тъй като има риск вместо да ни помогне, той да навреди на здравето.
Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, като кето диетата, са все по-популярни през последните години. Изследователи от Канада проучват как нисковъглехидратните диети могат да повлияят на бактериите, свързани с колоректалния рак.
Учените са изследвали наличието на различни бактерии при нисковъглехидратни, нормални и западни диети.
Резултатите от изследването показват, че при нисковъглехидратен режим нараства числото на Escherichia coli. Това на свой ред увеличава развитието на полипи, а някои полипи имат потенциала да се развият в колоректален рак.
Колоректалният рак, който се появява в дебелото черво и ректума, е едно от най-често диагностицираните ракови заболявания. Този рак се среща при един от 24 мъже и една от 26 жени.
Последните данни показват, че случаите на колоректален рак при възрастните между 30 и 34 години са се увеличили със 71%, а при възрастните между 35 и 39 години този брой е нараснал с 58% от 1999 г. до 2020 г.
Рискът може да се намали с подобряването на някои навици:
Спиране на тютюнопушенето;
Ограничаване приема на алкохол;
Хранене с високо съдържание на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни;
Ограничаване на преработените храни и червеното месо.
Спирането на въглехидратите може да провокира онкологичните процеси
Резултатите показват, че само комбинацията от диета с ниско съдържание на въглехидрати и наличието на E. coli е свързана с повишен риск от развитие на колоректален рак. Установено е увеличено образуване на полипи и тумори, както и наличие на увреждания на ДНК и други маркери, свързани с онкологичните процеси.
Една от възможните причини за тези негативни ефекти е изтъняването на защитния слой слуз в дебелото черво при този тип диета, което улеснява достъпа на бактерии като E. coli до клетките на червата. Това позволява на колибактина – генотоксин, произвеждан от тези бактерии – да уврежда ДНК-то.
Освен това се наблюдават признаци на ускорено стареене на клетките, което допълнително увеличава вероятността от развитие на рак.
Включете повече фибри в храненията
Добавянето на фибри към диетата значително намалява образуването на тумори и спомага за контролиране на възпалителните процеси, уточняват изследователите.
Те акцентират върху ролята на разтворимите фибри, като инулин, пектин и бета-глюкан, които се съдържат в зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Тези вещества ферментират от чревните бактерии, образувайки късоверижни мастни киселини, които укрепват чревната бариера.
Четете повече по темата в puls.bg
Снимка: freepik