Портокалов кекс с бадеми (РЕЦЕПТА)

Предизвикваме ви да опитате нещо ново в кухнята

13.03.2025 | 08:51 Редактор:
Печете в загрята фурна до златисто или до суха клечка.
Печете в загрята фурна до златисто или до суха клечка.

Невероятният цитрусов аромат и вкус на портокаловия кекс ще изпълни дома ви с топлина и уют. Предизвикваме ви да опитате едно страхотно предложение за домашен портокалов кекс с грис и бадеми. 

Необходими продукти: 

  • 2 големи портокала, обелени и нарязани
  • 5 големи яйца, разделени белтъци от жълтъци
  • 1 чаша захар
  • ¾ чаша счукани бадеми
  • ¾ чаша грис
  • ½ чаена лъжица ванилов екстракт
  • 3 супени лъжици портокалов ликьор
  • ½ чаена лъжица пудра захар

Начин на приготвяне:

  1. Смесете нарязаните портокали с една супена лъжица вода в тенджера на слаб огън. 
  2. Покрийте с капак и оставете да заври за около 30 минути. 
  3. Разбърквайте, докато започне да се редуцира. 
  4. Свалете от котлона и оставете да изстине за 20 минути. 
  5. Загрейте фурната на 180 градуса. 
  6. Покрийте дъното на форма за печене с хартия. 
  7. Пасирайте портокаловия сос с пасатор или в блендер. 
  8. В купа с миксер разбийте белтъците на сняг. 
  9. Внимателно добавете ½ чаша захар и продължете да разбивате, докато се абсорбира. 
  10. В отделна купа разбийте жълтъците с ½ чаша захар за 2-3 минути, докато станат пухкави. Към тях добавете портокалите. 
  11. Добавете бадемите, гриса и ваниловия екстракт. Разбийте. Внимателно добавете сместа с жълтъците към белтъците и разбъркайте с шпатула. 
  12. Излейте тестото в подготвената тава. Загладете с шпатулата. 
  13. Печете в загрята фурна до златисто или до суха клечка. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Freepik