Ако търсите бърза и вкусна закуска или предястие, тези соленки с картофи и сирене са перфектният избор. Те са хрупкави отвън, меки и ароматни отвътре, и са подходящи както за семейна вечеря, така и за гости.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- 2 с.л. краве масло
- 1 к.ч. олио
- 4 с.л. кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода
- Сол на вкус
- 1 жълтък за намазване
За плънката:
- 100 г сирене
- 2 средно големи сварени картофа
- Чубрица на вкус
Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесете брашното, олиото и маслото. Размачкайте с ръце, докато се образуват трохи. В отделен съд смесете киселото мляко със содата и оставете за минута да шупне.
Добавете го към брашнената смес и омесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да не лепне.
Обелете сварените картофи и ги намачкайте добре. Натрошете сиренето и го смесете с картофите и чубрицата. Разбъркайте добре.
Откъснете малки топчета от тестото и ги сплескайте на дланта си. В средата сложете малко от плънката. Завийте внимателно, така че да получите форма на мидичка.
Подредете соленките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбит жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20-25 минути или до златисто.
Как се справяте с непрекъснато нарастващите цени на храните?
Снимка: Freepik