Меденки, които ще ви накарат да се влюбите в аромата на канела и мед! Тази лесна рецепта с яйца, мед, масло и олио създава меки и ароматни сладки, идеални за всяко време на годината. Разточете тестото, изрежете фигурки и изпечете тези вкусни меденки, които ще зарадват цялото семейство.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.л. мед
- 3 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. хлебна сода
- Щипка амонячна сода
- 50 г масло
- 4-5 с.л. олио
- 1 пакетче канела
- 500 г брашно
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта в дълбока купа, докато сместа стане пухкава и леко светла.
В отделен съд разтопете маслото заедно с олиото и ги добавете към яйчената смес. Разбъркайте добре.
В малка купа смесете киселото мляко с хлебната сода и щипката амонячна сода. Добавете ги към основната смес.
Добавете меда и канелата и разбъркайте отново, за да се комбинират съставките.
Постепенно добавяйте брашното, като го слагате на малки порции и разбърквате, докато получите меко тесто. Ако е нужно, добавете още малко брашно, за да може тестото да се размесва добре.
След като тестото е готово, го разточете върху набрашнена повърхност до дебелина около 3-4 мм.
Изрежете фигурки с помощта на формички по ваш избор. Подредете фигурките върху покрита с хартия за печене тава и ги печете в предварително загрята фурна на 150°C за около 5-8 минути или до златисто. Оставете меденките да се охладят, преди да ги сервирате.
Снимка: Pixabay