Рецепта от тефтера на баба: Меденки

Лесна рецепта за меки и ароматни сладки

22.01.2025 | 17:35 Редактор:
Идеални за всеки повод.
Идеални за всеки повод.

Меденки, които ще ви накарат да се влюбите в аромата на канела и мед! Тази лесна рецепта с яйца, мед, масло и олио създава меки и ароматни сладки, идеални за всяко време на годината. Разточете тестото, изрежете фигурки и изпечете тези вкусни меденки, които ще зарадват цялото семейство.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. мед
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. хлебна сода
  • Щипка амонячна сода
  • 50 г масло
  • 4-5 с.л. олио
  • 1 пакетче канела
  • 500 г брашно

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта в дълбока купа, докато сместа стане пухкава и леко светла.

В отделен съд разтопете маслото заедно с олиото и ги добавете към яйчената смес. Разбъркайте добре.

В малка купа смесете киселото мляко с хлебната сода и щипката амонячна сода. Добавете ги към основната смес.

Добавете меда и канелата и разбъркайте отново, за да се комбинират съставките.

Постепенно добавяйте брашното, като го слагате на малки порции и разбърквате, докато получите меко тесто. Ако е нужно, добавете още малко брашно, за да може тестото да се размесва добре.

След като тестото е готово, го разточете върху набрашнена повърхност до дебелина около 3-4 мм.

Изрежете фигурки с помощта на формички по ваш избор. Подредете фигурките върху покрита с хартия за печене тава и ги печете в предварително загрята фурна на 150°C за около 5-8 минути или до златисто. Оставете меденките да се охладят, преди да ги сервирате.

Снимка: Pixabay