Две от най-популярните напитки в света - чаят и кафето, изглежда оказват влияние върху риска от развитие на рак на главата и шията. Според проучване, умерената консумация на тези напитки е свързана с по-нисък риск от рак.
Например пиенето на една чаша безкофеиново кафе дневно се асоциира с по-нисък риск от рак на устната кухина. От друга страна, пиенето на повече от една чаша чай на ден може да повиши риска от рак на ларинкса.
Изследването, проведено от екип учени, анализира влиянието на кафето и чая върху различни видове рак на главата и шията. Включени са данни от 14 индивидуални проучвания, събрани чрез въпросници за начина на живот на хората. В девет от изследванията е предоставена информация и за консумацията на безкофеиново кафе.
Резултатите показват, че пиенето на кофеиново кафе не се свързва пряко с риска от рак на главата и шията. Същото важи и за безкофеиновото кафе по отношение на риска от рак на ларинкса. Въпреки това, е установена ясна връзка между дозата и ефекта: консумацията на повече от четири чаши кофеиново кафе дневно е свързана със значително по-нисък риск от развитие на рак на главата и шията и неговите подвидове.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay
преди 3 седмици