На Атанасовден, когато почитаме паметта на Атанасий Велики, а според народните вярвания зимата си прибира ветровете и започва да се оттегля, се приготвя празнична трапеза.
На нея е добре да присъства хляб, баница, печено пиле, леща яхния. Вярва се, че с богатата трапеза домакините ще омилостивят болестите.
Рецепта за питка "Слънце"
Необходими продукти
1 кг готово тесто за пица или домашно направено тесто
5 супени лъжици доматен сос за пица
200г настърган кашкавал
200 г нарязана на дребни кубчета шунка
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Разделете тестото на две равни части. Разточете едната половина и го поставете в кръгла тава, на дъното на която сложете хартия за печене. След това намажете получената кора със соса за пица. Поръсете с настъргания кашкавал и нарязаната шунка.
Разточете и другата половина от тестото. Внимателно го поставете върху плънката, така че да я покрие. В средата на питката поставете чаша или купичка, която да очертае правилен кръг в центъра. След това разрежете питката на отделни сектори, които ще оформят лъчите на слънцето. Усучете, за да придобият формата. Разбийте жълтък с 1-2 лъжици вода и намажете отгоре.
Печете в загрята на 220 градуса фурна за 30 минути.
Вижте още рецепти в az-jenata.bg
Снимка: pixabay