Растението хрян произлиза от югоизточна Европа и западна Азия, но в наши дни се отглежда по целия свят. Достига 1,5 m на височина и се отглежда главно заради големия си бял заострен корен, въпреки че и листата могат да се ядат. Коренът му се използва като зеленчук или смлян като подправка. Използва се и в някои видове горчица.
Действие и приложение
Освен като вкусна подправка, хрянът се използва и като лечебно растение с ценни свойства. Основно, хрянът се свързва с апетитовъзбуждащо и подобряващо храносмилането действия.
След поредица от изследвания учените установяват, че хрянът усилва секрецията на храносмилателните жлези. Той подобрява разграждането на мазнините. Хрянът широко се използва като подправка и дразни лигавиците и заложените в тях рецептори. Външно приложение намира и при ревматизъм под формата на лапи.
Хрянът е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, което може да го направи невероятно допълнение към рецептите ви за отслабване.
Хрянът е богат на изотиоцианати. Те помагат за редуциране на тегло, като естествено ускоряват метаболизма. С тяхното съдействие можете да предотвратите и преяждането. Така може да бъдете напълно сигурни, че опитите за отслабване няма да бъдат компрометирани. Често използването на хрян е част от диетите, целящи понижаване на телесното тегло.
Приложението му в България
Българската народна медицина предлага хряна като диуретично средство при асцит, за овладяване на възпалителни отоци, при ревматизъм, подагра. Зеленчукът е богат на алицин и синигрин. Това са две активни съединения с антибиотични свойства. Благодарение на тях растението може да облекчи значително инфекциите на пикочните пътища, в някои случаи, дори по-добре от конвенционалното лечение.
Хрянът е по-богат на витамин С от портокалите. Именно това го прави полезен за борба с умората и за укрепване на имунната система.
Четете повече в puls.bg.
Автор: Боряна Иванова-Огнянова
Снимка: Freepik