Рецепта от тефтера на баба: Баница с точени кори

Изисква малко повече усилия, но резултатът си заслужава

11.01.2025 | 09:10 Редактор:
Класическа баница.
Класическа баница.

Ако искате да се насладите на истински домашен вкус, баницата с домашни кори е перфектният избор. Със своето хрупкаво тесто и ароматна плънка от сирене и яйца, тази класическа закуска ще ви накара да се почувствате като у дома. Въпреки че изисква малко повече усилия за приготвяне на корите, резултатът си заслужава. 

Необходими продукти:

Съставки за корите:

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 200 мл топла вода
  • 2 с.л. олио
  • 1 яйце (по желание, за по-меко тесто)

Съставки за плънката:

  • 200 г сирене (бяло саламурено сирене)
  • 3 яйца
  • 1 чаша кисело мляко (или 1 ч.л. сода бикарбонат)
  • 50 г разтопено масло или олио
  • 1/2 ч.л. сол (по желание)

В голяма купа смесете брашното, солта и захарта. Постепенно добавяйте топлата вода, като месите тестото. Може да добавите и яйце, ако искате по-меко тесто. Добавете олиото и продължете да месите тестото, докато стане гладко и еластично. Ако е необходимо, добавете малко повече вода или брашно. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да почине за около 30 минути.

В купа натрошете сиренето и добавете яйцата. Разбъркайте добре. Ако използвате кисело мляко, добавете го към сместа. Ако искате да направите сместа по-лека, можете да добавите малко повече кисело мляко. Разтопете маслото или олиото и го добавете към сместа.

Разделете тестото на 6-8 топчета (в зависимост от големината на тавата). Вземете първото топче и го разточете на тънка кора върху набрашнена повърхност. Опитайте се да я направите възможно най-тънка. Ако искате, можете да използвате точилка и да разтегнете кората с ръце, като я издърпвате внимателно, за да стане много тънка.

Намажете тава с малко масло или олио. Вземете една кора за баница и я намажете с разтопеното масло. В средата на кората поставете част от плънката. Навийте на руло. Повторете този процес с останалите кори и плънка. Подредете рулата в тава.

Загрейте фурната до 180°C. Печете баницата за около 40-45 минути, докато стане златисто кафява и хрупкава. Ако искате, можете да намажете баницата с малко разтопено масло, за да стане по-хрупкава.

Снимка: Freepik