Как най-ефективно да се защитим от слънчеви изгаряния

Да използваме дрехи, които предпазват

25.06.2024 | 18:27 Редактор: Беатрис Младжова
Как най-ефективно да се защитим от слънчеви изгаряния

Слънцезащитните продукти са локални агенти, които се нанасят върху кожата, за да се предпазят от UV радиация. Оценката на слънцезащитните продукти включва слънцезащитен фактор (SPF), който измерва способността на продукта да предпазва от UVB лъчи и дали продуктът предпазва и от UVA дължини на вълните, които са сновна причина за рак на кожата и допринася за нейното стареене.

Слънцезащитното облекло е произведено от UV-защитна тъкан. Коефициент на UV защитен фактор (UPF) 30+ се счита за добра защита. Препоръчват се също дрехи, които предпазват по-голяма площ от кожата - шапки, дрехи с дълги ръкави и панталони.

Слънцезащитните кремове и слънцезащитните облекла са важни аспекти на слънцезащитата, но не блокират 100% слънчевите лъчи. Затова се препоръчва да се намали излагането на слънце, когато е възможно.

На клетъчно ниво слънчевото изгаряне е свързано с микроскопични промени в кожата. Има образуване на UV-индуцирани клетки от слънчево изгаряне и намаляване на Лангерхансовите клетки и мастоцитите, които играят съществена роля в имунната защитна система на организма.

Лечението на повечето слънчеви изгаряния от първа и втора степен може да се осъществи у дома. Стъпките, които се предприемат, включват:

  • Покриване на изгорената от слънцето кожа, докато зараства, особено навън. Хладни, влажни кърпи помогнат за намаляване на дискомфорта;
  • Използване на локални охлаждащи и хидратиращи гелове и кремове; крем с кортикостероид или гел от алое вера;
  • Прием на вода, за избягване на дехидратация.

Слънчево изгаряне трета степен, може да има нужда от присаждане на кожа. Хирургът премахва мъртвата кожа и прехвърля здрава кожа от друго място от тялото. Тези изгаряния отнемат седмици или повече, за да се излекуват и могат да имат тежки усложнения.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels