Акне по гърба: Какво го причинява и как да го предотвратим?

Диетата е възможен фактор

23.06.2024 | 23:00 Редактор: Деси Николова
Акне по гърба: Какво го причинява и как да го предотвратим?

Акнето е един от най-големите и трудно лечими проблеми, свързани с кожата, от които много хора страдат. То може да се появи не само по лицето, но и по гърба. Гнойните пъпки влошават състоянието на кожата и понижават самочувствието. Те носят силен дискомфорт заради сърбежа и болките, които се появяват на раздразнените и възпалени участъци от кожата. Какви са причините да се появи акне по гърба?

Дерматологът Джъстин Клук споделя пред marieclaire.com, че гърбът е не по-малко склонен от лицето да създава условия за възникване на акне. Мъртвите кожни клетки се смесват със себума, секретиран от мастните клетки по гърба и попадат в порите на кожата.

Кожата на гърба е по-дебела, което прави вероятността от запушване на порите още по-голяма. Акнето по гърба може да е в резултат и от бактерии, причинени от прекомерното натрупване на себум и мъртви кожни клетки. Възможно е измиващите продукти, продуктите за коса и кожа също да са в основата на този дерматологичен проблем.

Диетата е друг възможен фактор, който може да повлияе на отключването на акне. Високият прием на въглехидрати, млечни и месни продукти, дехидратацията са все врагове на кожата и могат да причинят акне. Контролът на храненето е от голямо значение за превенцията и овладяването на акнето.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik