Как да отслабнем преди сватбата?

Добавете повече фибри към менюто си

23.06.2024 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Как да отслабнем преди сватбата?

Планиране, трепети, нерви и стриктни графици - сватбата е едно от най-вълнуващите събития в живота на всяка една жена. Може да използвате този период и да се погрижите да влезете в най-добрата си форма.

Една година преди сватбата

Дванадесет месеца преди сватбата, започнете с малки промени: добавете протеини на всяко хранене, гответе със сладки картофи вместо обикновени, особено избягвайте пържени обикновени, използвайте кисело мляко с пресни плодове вместо готово кисело мляко с плодове на дъното. Добавете повече фибри към менюто си, консумирайки плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс (горски плодове и аспержи), пийте повече вода и по-малко газирани напитки. Що се отнася до упражненията: започнете с леко ходене.

Проучване на Journal of Physiological Anthropology показва, че ходенето през свободното време понижава нивата на кортизол, хормон, който се отделя по време на стрес (планирането на сватба може да бъде съпроводено и с доста такъв), а може да доведе до наддаване на тегло. Отделяйте между 30 до 60 всеки ден, и се опитайте да излезете навън. Проучвания показват, че нивата на кортизол спадат още повече, когато се разхождате в естествена среда.

Шест месеца преди сватбата

Запомнете, че за да свалите тегло, не е необходимо да елиминирате напълно въглехидратите. Просто трябва да внимавате кога ги ядете, колко консумирате и от какъв вид са те. Когато ядете въглехидрати след тренировка - особено силова - те се използват за изграждане на мускули, вместо да се съхраняват като мазнини.

Мислете от гледна точка на хапки и се стремете към не повече от десет хапки въглехидрати на хранене. Напълнете чинията си с неограничен брой зеленчуци без скорбяла и плодове с нисък гликемичен индекс, но не забравяйте да броите всичко друго, независимо дали е пълнозърнест хляб, бял или друг вид например. Продължавайте с ходенето и добавете повече интензивност във фитнеса. Съчетайте тежести с кардио. Така ще тонизирате тялото, без да загубите мускулна маса.

Три месеца преди сватбата

Шреценявайте по-стратегически по отношение на храненето, като планирате хранене с партньора си. Намалете "измамните" хранения (cheat meals), като ги сведете до не повече от два пъти месечно. Към вашите тренировки и ходене, добавете три високоинтензивни интервални тренировки (HIIT) на седмица. Мич Баткин, старши вицепрезидент в US Fitness в Маклийн, препоръчва да изберете кардио машина (като бягаща пътека или елиптикал) и след петминутна загрявка да тренирате на нея усилено за около една минута, след това да бягате или да ходите с по-леко темпо за две минути.

Стремете се да поддържате пулса си да бъде в зоната от 80 до 90% от максималния за вас, за период от около 20 до 30 минути - проучванията показват, че това може да доведе до скок в метаболизма до 48 часа.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay