Шест начина да се разхладим без климатик в горещините

Взимайте си хладен душ или вана

22.06.2024 | 08:43 Редактор: Деси Николова
Шест начина да се разхладим без климатик в горещините

Високите температури на въздуха, особено в комбинация с висока влажност, повишават риска от топлинен удар. При топлинен удар механизмите на терморегулация са разстроени и се нарушава функционирането на различни системи и органи в тялото. За да се понижи риска от топлинен удар, при липса на климатик, могат да помогнат следните мерки:

Задължително избягвайте обезводняване

Пийте колкото се може повече вода, без значение от температурата ѝ, дори да ви се струва „чай“. Тялото няма как да се самоохлажда, ако му липсва вода, което постига чрез потенето.

Взимайте си хладен душ или вана

Потопяването във вода помага да се намали температурата на тялото и се усети прохлада. Допълнително усещането може да се обогати, ако ползвате ментов аромат на душ-гела, пяна за вана или сапун. Ментолът активира рецепторите на мозъка, които отговарят за разпознаването на хладното.

Хладни компреси

дали ще поставите хладни компреси или просто ще обтривате шията, мишниците и свивките при лактите с влажна кърпа няма значение. Могат дори да се използват торбички с лед. Кръвоносните съдове в тези части на тялото са разположени близо до кожата, което и улеснява охлаждането на тялото.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels