Оризовата вода помага за растежа и здравината на косата

Съдържа много хранителни вещества

20.06.2024 | 09:13 Редактор: Беатрис Младжова
Оризовата вода помага за растежа и здравината на косата

Оризовата вода е актуална в социалните медии, а в Азия се използва като средство за разкрасяване. Това е вода, в която оризът е бил варен или накиснат. Съдържа много нишесте, както и други хранителни вещества.

Що се отнася до козметичните процедури, няма много толкова евтини и лесни като оризовата вода. Има няколко популярни метода за приготвяне на оризова вода, включително:

Кратко накисване

Изплакнете една чаша ориз. Добавете две до три чаши вода и оставете ориза да се накисва за 30 минути до два часа.

Метод на кипене

Сварете ориза както винаги, но добавете повече вода от обикновено. Когато оризът приключи с готвенето, прецедете го и запазете водата, за да я използвате върху косата си.

Ферментирал метод

Някои почитатели на оризовата вода вярват, че оставянето на накисната оризова вода да ферментира за два до три дни увеличава антиоксидантите, витамините и минералите.

Ако искате да опитате да използвате оризова вода, вариантът за кратко накисване е най-добрият, защото кипенето на водата може да разгради някои от витамините, докато ферментацията може да внесе бактерии. За да използвате оризова вода, измийте косата си с шампоан и изплакнете както обикновено. След това изсипете оризовата вода върху косата си. Оставете за 20 минути, след което изплакнете обилно с топла вода.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels