Начини да успокоим сърбежа след ухапване от комар

Използвайте мехлеми

18.06.2024 | 14:34 Редактор: Беатрис Младжова
Начини да успокоим сърбежа след ухапване от комар

Летният период е времето, в което излизат комарите. Когато ви ухапе комар, слюнката му попада в кожата и предизвиква имунна реакция заради протеините в нея. Това отключва серия от реакции, включително подуване, зачервяване, сърбеж, понякога много силен.

Противовъзпалителни мехлеми без рецепта

Можете да се обърнете към някои медикаменти, отпускани без рецепта. Локалното им приложение намалява симптомите след ухапване, успокоява сърбежа, подуването и зачервяването.

Лед

Ледът има естествен охлаждащ ефект, който успокоява ухапаното място. Ледът помага на кожата да изтръпне и да намали усещането за сърбеж. Директното прилагане на лед върху кожата може да предизвика увреждания, затова поставете леда в кърпа и го наложете върху засегнатото място.

Каламинов лосион

Каламиновият лосион е добро средство да успокоите сърбеж след ухапвания от насекоми. Основната му съставка е цинков оксид, който намалява сърбежа и успокоява кожата. Прилага се локално през няколко часа.

Сода за хляб

Содата за хляб е нещо, което всяко домакинство има. Тя е добър приятел в помощ на кожата при ухапвания от комари. Смесена с малко вода до получаване на гладка паста, содата може да намали сърбежа и зачервяването.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels