Богати на протеини храни, които ще ни заситят през деня

Осигуряват ни повече енергия

16.06.2024 | 21:32 Редактор: Вяра Димова
Богати на протеини храни, които ще ни заситят през деня

Всеки ден трябва да правим възможно най-много здравословни избори в храната си, за да сме здрави и за да имаме красива и стройна фигура. 

Изкушенията от тесто, пастата, крекерите, бисквитките, макар и солени, са само част от високовъглехидратните междинни закуски, към които посягаме често. Те са богати на захари, които са виновни за проблемите ни с теглото.

Протеините са важен макронутриент, от който тялото има голяма нужда и който често не си набавяме в достатъчни количества. Протеините се усвояват за по-дълъг период от време за разлика от въглехидратите, което осигурява повече енергия за повече време. Ето с кои храни можем да си набавим повече протеин:

Твърдо сварени яйца

Яйцата са чудесен източник на протеин, когато сте гладни. Те ще ви заситят и ще ви дадат енергия за по-дълго. Варените яйца са здравословен избор, защото в тях няма добавени мазнини.

Ядки

Ядките са засищащ източник на протеин и са подходящи за междинни закуски за повече енергия и по-малко глад. Не трябва да се забравя обаче, че те са и много богати на мазнини, което ги прави калорични.

Кисело мляко

Киселото мляко е чудесна междинна закуска. То добавя протеини към общия ви прием и може да ви засити. Избягвайте да добавяте сладки изкушения към него, за да се предпазите от добавените захари.

Извара

Изварата е прекрасен източник на протеини. Най-хубавото е, че тя е по-бедна на мазнини от сиренето и кашкавала с всичките им производни.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay