Какво е добре да ядем преди тренировка?

Важно е да сме добре хидратирани

16.06.2024 | 16:54 Редактор: Вяра Димова
Какво е добре да ядем преди тренировка?

Мисленето, че перфектното тяло може да се направи само за няколко месеца преди лятото, а след края на топлия сезон отново да се завърнете към безразборното хранене, е изключително грешно. Интензивното натоварване в залата няма да ви докара доникъде, ако през цялата година не сте следвали здравословен начин на живот, редовни тренировки и правилно хранене. Пътят към заветната цел е дълъг и трябва да бъде извървян бавно, с постоянство и воля.

Когато става въпрос за трансформиране на тялото ви, има много фактори, които играят важна роля. Не е тайна, че доброто хранене е от ключово значение за цялостното здраве, така че превръщането му в приоритет преди, по време и след тренировки трябва да бъде задължително. Независимо на какво ниво във фитнеса сте, захранването за упражнения може да осигури много предимства, включително поддържане на енергия по време на тренировка, предотвратяване на наранявания, подпомагане на възстановяването на мускулите и постигане на желаните резултати.

Ако не сте сигурни откъде да започнете със спортното хранене, ние имаме няколко съвета за това какво да ядете преди и след тренировка за оптимални резултати. 

За да извлечете максимума от тренировката си, е важно да ядете преди нея. Наличието на балансирано хранене, което включва пълнозърнести храни, протеини, въглехидрати и здравословни мазнини 3-4 часа преди фитнес, ще ви осигури постоянна енергия, от която се нуждаете, за да постигнете целите си.

С наближаването на тренировката, в рамките на 1-2 часа преди нея, изборът на по-леки храни е от ключово значение, за да избегнете спазми или да чувствате умора. Когато става въпрос за избор на храни, които да ядете преди тренировка, постарайте се да включите витамини, минерали и въглехидрати за горивните клетки, както и протеин за мускулно здраве. 

Междинното ви хранене преди тренировка може да включва ябълка, банан с фъстъчено масло, чери домати и хумус, горски плодове и кисело мляко, моркови и изсушено телешко месо. Ако не обичате да ядете преди тренировка, може да пропуснете междинното хранене, стига да сте добре хидратирани и да не чувствате липса на енергия или мотивация.

Целта на следтренировъчното основно или междинно хранене е да зареди с гориво и да насити с хранителни вещества изтощените клетки. В идеалния случай трябва да се стремите да включите въглехидрати, за да върнете енергията в тялото си, протеин, който да помогне за възстановяването на мускулната тъкан, и здравословни мазнини, за да предпазите клетките си.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay