Боб с еленски бут и манатарки: Едно от изкушенията в кулинарния празник в Елена

В района няма големи производствени предприятия и климатът е чист, от там и храната

16.06.2024 | 14:22 Редактор: Елеонора Танева

Кулинарен празник в балканското градче Елена събра майстори и производители на вкусни деликатеси и много гости. Любителите на еленския бут, на прочутия балкански мед и мляко, дегустираха тънки мезета и опитваха местни рецепти.

Във възрожденска Елена пчеларството е с дълголетни традиции. Медът от Балкана е екологичен и ароматен, препоръчван за лек срещу простуда и различни болести.

"Тук в Еленския балкан може да се извади от акация, липов, и букет билков...историческите данни показват големи традиции тук в пчеларството, защото този район има съчетание на котловина с гористи местности", сподели пчеларят Димо Димов.

На изложението гостите можеха да опитат месни деликатеси по старинни рецепти. А според майстори, прочутият еленски бут може да съперничи на италианското прошуто и испанския хамон.

"Домашна луканка и домашният суджук са по рецепта на един стар кулинар майстор от Еленския балкан. Бутът зрее на въздух поне една година! Най- големият майстор на нашите продукти е еленският климат", категоричен е месопроизводителят Христо Христов.

Вековните гори предлагат изобилие от манатарки, сърнели и пачи крак. Една от уникалните рецепти тук е боб с еленски бут и манатарки.

"Елена трябва да се запомни с туристическите атракции, с кулинарния туризъм", призова ресторантьорът Иван Трухчев.

С празника "Произведено в Елена" местната управа слага началото на туристическия сезон.

"Нашият еленски край няма големи промишлени замърсители, всичко което се предлага, цялата продукция е екологично чиста и днес това е важно и хората го оценяват", подчерта кметът Дилян Млъзев.

Вижте повече в репортажа.
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Оцелял от СДС-Чумата
преди 1 месец
Боб ще се намери. Манатарки също. Ама за еленски бут ще ми е нужна заплатата на Ал Фашагата от Седесето. Сигнализирай за неуместен коментар