Прекаленото пиене на вода може да има неприятни последствия

Възможни са промени в психичното състояние и психотични симптоми

13.06.2024 | 13:04 Редактор: Деси Николова
Прекаленото пиене на вода може да има неприятни последствия

Водната интоксикация може да се прояви в различни клинични условия, но като цяло не е широко призната в медицинската литература. В началните етапи състоянието може да остане незабелязано, като пациентът може да изпитва симптоми като объркване, дезориентация, гадене и повръщане, както и промени в психичното състояние и психотични симптоми. Ранното разпознаване е от съществено значение за предотвратяване на тежка хипонатриемия, която може да доведе до гърчове и кома.

Водната интоксикация провокира нарушения в електролитния баланс, което води до бързо намаляване на серумната концентрация на натрий и евентуална смърт. Развитието на остра дилуционна хипонатриемия причинява неврологични симптоми поради движението на вода в мозъчните клетки в отговор на спада на извънклетъчния осмоларитет. Симптомите могат да станат очевидни, когато серумният натрий падне под 120 mmol/l, но обикновено се свързват с концентрации под 110 mmol/l.

Тежки симптоми възникват при много ниски концентрации на натрий от 90 -105 mmol/l. Тъй като концентрацията на натрий пада, симптомите прогресират от объркване до сънливост и евентуално кома. Въпреки това, скоростта, с която концентрацията на натрий пада, също е важен фактор и острият прием на големи обеми вода за кратък период от време, би довел до бърз спад на серумния натрий, което е фатално.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels