Учени: Горещините влияят на злоупотребата с наркотици и алкохол

Учени от Ню Йорк са установили тази забележителна връзка

26.09.2023 | 20:10 Редактор: Вяра Димова
Учени: Горещините влияят на злоупотребата с наркотици и алкохол

Глобалното затопляне и повишаването на температурите увеличават разпространението на злоупотребата с наркотици, твърди ново проучване. Учени от Ню Йорк са установили забележителна връзка между по-високите температури и увеличаването на броя на хоспитализациите след употреба на наркотици и алкохол в този щат, съобщи "Стъди файндс".

Това проучване, публикувано в списание Communications Medicine, е сред първите, които изследват връзката между метеорологичните условия и злоупотребата с наркотични вещества. През последните десетилетия в Съединените щати се наблюдава тенденция на нарастване на епизодичното пиене на алкохол и свързаните с него смъртни случаи.

За да разбере връзката между употребата на наркотични вещества - включително алкохол, канабис, кокаин, опиоиди и успокоителни - и повишаването на температурите, екип от Колумбийския университет проучва връзката между хоспитализациите, свързани с употребата на наркотични вещества, и горещините

Установяват, че посещенията в болници, свързани с употребата на алкохол, се увеличават с повишаването на температурите. Потенциалните причини за това могат да включват повече дейности на открито, рисково поведение, повишена дехидратация поради изпотяване, повишена консумация по време на приятно време и дори случаи на шофиране в нетрезво състояние, пише БГНЕС.

При нарушенията, свързани с употребата на наркотици, се наблюдава подобна картина. Изследователите смятат, че след достигането на определен температурен праг хората може да са по-склонни да излизат на открито.

"Видяхме, че през периодите на по-високи температури се наблюдава съответно увеличение на посещенията в болниците, свързани с употреба на алкохол и наркотични вещества, което насочва вниманието и към някои по-малко очевидни потенциални последици от изменението на климата", казва първият автор д-р Роби М. Паркс, доцент по науки за здравето на околната среда в Колумбийския университет по обществено здраве.

Снимка: pixabay