Учени: Консумирайте повече ядки, подобряват когнитивната функция

Те дават на организма множество полезни вещества, които действат като антиоксиданти

10.06.2023 | 20:46 Редактор: Вяра Димова
Учени: Консумирайте повече ядки, подобряват когнитивната функция

Ново групово проучване изследва ролята на редовната консумация на ядки в когнитинвите функции. Мозъчната функция се определя от множество фактори в организма. Този фактор, който можем да контролираме най-лесно, е храненето – от него зависят състоянието на целия организъм, включително и мозъка.

Ядките дават на организма множество полезни вещества, които действат като антиоксиданти. Антиоксидантите подпомагат цялото тяло като предотвратяват оксидативния стрес, т.е. постепенното увреждане на тъкани, протеини и ДНК в организма. Някои съединения в ядките фъстъците имат конкретен защитен ефект върху нервната система. 

Досега не е имало окончателни доказателства за ефекта на ядките върху когнитивното функциониране. Кохортно изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, следва промените в когницията в продължение на две години във връзка с редовния прием на ядки. Оценявани са психическите състояния, като са взимани предвид и данни като социално-демографски статус, начин на живот и медицинска документация.

Консумацията на ядки също е било следено. Общата оценка за когнитивната функция е включвала резултати от тестове за три когнитивни области – внимание, общи познания и изпълнителна функция. 

Резултатите сочат, че най-често консумираната ядка от участниците е орехът. Заключението е, че тези, които ядат най-много ядки, често имат по-високо образование и по-високи нива на физическа активност в сравнение с тези с най-малка консумация. При последните се забелязва и тенденция на тютюнопушене и депресия. Първите средно статистически имат по-нисък индекс на телесната маса.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay