Богата на Омега-3 и витамини: Какви са ползите от консумацията на риба?

Специалистите препоръчват консумацията на риба като част от здравословния начин на живот

08.06.2023 | 13:20 Редактор: Михаела Димитрова
Богата на Омега-3 и витамини: Какви са ползите от консумацията на риба?

Рибата се слави с множеството си полезни свойства. Тя е една от най-здравословните храни, които лесно могат да се набавят от магазините. Има множество видове риби с множество различни вкусове. Специалистите препоръчват консумацията на риба като част от здравословния начин на живот и имат добри причини да го правят.

Рибата е един от най-добрите източници на протеин след месото, но едно от най-ценните хранителни вещества в нея е мазнината ѝ. В риби като сьомга, пъстърва и скумрия има голямо наличие на полезни мазнини и хранителни вещества в тях. Едно от тях е витамин D, което често може да ни е в дефицит. Най-популярното вещество, свързано с рибите, са омега-3 мастните киселини, които имат редица ползи за организма и се препоръчват като съществени хранителни вещества.

Множество проучвания показват, че редовното ядене на риба може значително да намали риска от сърдечен удар и инсулт, както и други усложнения в сърдечно-съдовата система. Твърди се, че омега-3 мастните киселини също подпомагат сърдечната функция.

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за развитието и растежа на организма. Веществото е важно за развитието и правилната функция на мозъка и зрителната система. Препоръчва се при бременност да се консумира риба като сьомга и пъстърва, за да може детето да расте правилно.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay