Кога е най-добре да пием вода?

Предозирането с водата може да има много странични ефекти

04.06.2023 | 11:30 Редактор: Михаела Димитрова
Кога е най-добре да пием вода?

Водата е най-здравословната и необходима течност за организма. Тя е изворът на живота, без който нашите тела не могат да функционират. Но тя може да е едновременно дар от природата и враг, за който не подозирате. Предозирането с водата може да има много странични ефекти. Важно е да пием достатъчно вода, но също толкова важно е да не прекаляваме с нея.

През денонощието има моменти, в които не трябва да пием вода, както и такива, в които е по-добре да я приемаме за повече здраве.

Кога е най-подходящото време да пием вода и кога е добре да се въздържаме от нея?

Добре е да пиете вода веднага след събуждане

През цялата нощ организмът ви е изгубил голяма част от водата, която му е нужна. По тази причина е много важно да изпиете чаша вода веднага след като станете от сън. Водата рано сутрин след събуждане дава енергия, оказва благотворно влияние върху метаболитните процеси, хидратира тялото и възстановява изгубените течности през нощта.

Не пийте вода по време на хранене

Водата може да разреди стомашните сокове по време на хранене и да ги направи по-малко ефективни за храносмилането. По тази причина не е добре да пиете вода по време на хранене. За предпочитане е да пиете айран или да хапнете малко кисело мляко вместо да пиете вода.

Пийте вода поне половин час преди хранене

Пиенето на вода най-малко 30 минути преди хранене позволява едновременно да запълните стомаха си с нея, за да ограничите приема на излишни калории без да разреждате излишно стомашните сокове и нарушите храносмилането.

Повече прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay