Какви са ползите от медитацията?

Една от основните цели на медитацията е успокояване на ума

04.06.2023 | 08:47 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са ползите от медитацията?

Медитативните практики са от полза за постигане на баланса в тялото, който да доведе до понижаване на нивата на стрес и безспокойство. Различните позитиви получени в резултат на медитация значително подобряват здравословното състояние и цялостното качество на живот.

Медитативният подход при всеки практикуващ може да бъде различен. Важно за всички обаче е атмосферата да бъде спокойна и да подсигурява възможност за отпускане. Заставането в удобна позиция, в която да се премине към практиката е от голямо значение, без значение дали това е седяща или лежаща поза, и дали се изпълнява на стол или на земята.

Една от основните цели на медитацията е успокояване на ума, а не отстраняване на различнине мисли, които се появяват внезапно. Неразбирането на това твърдение често е причина за невъзможността за достигане на баланс и отпускане по време на практиката.

Съществуват различни препоръки, които биха могли да улеснят медитацията и да подпомогнат за задълбочаване на практиката на всеки - начинаещ или не. Това са:

Разбиране и осмисляне на медитативния процес

Осмислянето и съзнателното изпълняване на всички аспекти от медитацията стои в основата на успешната практика. Това включва осъзнаване на позата на тялото, дишането, различните шумове в заобикалящи свят, както и процесите, протичащи в тялото. По този начин практикуващия може да постигне баланс, да понижи стреса и да редуцира събралото се напрежение в него.

Приоритизиране на практиката

За да придобие по-дълбок смисъл и да се подобри ефекта от нея, медитацията трябва да се превърне в приоритет и да се планира в определени периоди от деня или седмицата, а не да се практикува с цел запълване на времето.

Повече прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay