Ето кои са най-полезните студени летни супи - помагат ни със стареенето и борят вирусите

Те са богати на витамини

03.06.2023 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова
Ето кои са най-полезните студени летни супи - помагат ни със стареенето и борят вирусите

Летните студени супи са вкусни, освежаващи и богати на витамини и антиоксиданти, казва диетологът Кристина Плотникова. В разговор с портала Lenta.ru тя назова супите, които засищат и са добри за здравето ни.

Таратор

Плотникова препоръча през лятото да хапваме българската супа таратор на основата на кисело мляко. Според нея тя е полезна за стомашно-чревния тракт поради наличието на лакто- и бифидобактерии, които спомагат за нормализиране на микрофлората в червата и подпомагат храносмилането.

Студена супа от червено цвекло

Според диетолога супата от червено цвекло, благодарение на основната си съставка - цвекло, носи много ползи за здравето. Цвеклото съдържа витамините В, А, С, Е, РР, пектин, холин, калий, магнезий, калций, цинк, желязо, фосфор, йод, фолиева киселина и достатъчно количество фибри.

Цвеклото бързо подобрява работата на червата, има леко слабително действие, помага при анемия, йоден дефицит и намалява стреса. Също така супата съдържа антиоксиданти, помага в борбата със стареенето, пречиства кръвоносните съдове и предпазва организма от простудни заболявания.

Гаспачо

Според Плотникова испанската супа гаспачо, приготвена от пресни домати и зеленчуци, не само осигурява голяма ситост и освежава, но и съдържа витамини А, С и Е, които помагат на организма да се бори с настинките и вирусите. Тази доматена супа е и източник на антиоксиданти, предотвратява стареенето на клетките и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, съобщава БГНЕС.

Супата гаспачо, благодарение на ниското си калорийно съдържание и високото ниво на фибри, помага за отслабване и нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт.

Крем-супа от авокадо, спанак и билки

Диетологът препоръчва да се приготвя и супа от авокадо, спанак и зеленина, богата на полезни мазнини, витамини А, С, Е, РР, К, съдържаща калий, натрий, магнезий, йод, желязо, манган, както и растителни протеини, въглехидрати и много фибри.

Такава супа, казва тя, е полезна при анемия, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и проблеми с храносмилателния тракт. Спанакът също така подобрява състоянието на костите, кожата, косата и намалява риска от инфаркт и инсулт.