Ето какво трябва да направим при ужилване от пчела

Те лесно се привличат от парфюм или яркия цвят на дреха

02.06.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова
Ето какво трябва да направим при ужилване от пчела

Със затоплянето на времето ужилванията от различни насекоми стават все по-чести. Поради тази причина адекватните реакции, които да облекчат неприятните усещания в тези моменти, са важни.

Ужилванията от пчели редовно се наблюдават сред децата, които успяват по един или друг начин да предизвикат това събитие. В повечето случаи пчелите жилят, защото са объркани, настъпени или заплашени, а това е единственият начин, по който те могат да се защитят.

Не всички пчели имат жило. Големите търтееви пчели, например, които често обикалят около градината са много по-големи от нормалната медоносна пчела, но нямат жило. Пчелите, които имат жило, прикрепено към корема, са по-малки и обикновено участват в медоносенето. Те могат да използват жилото си, за да защитят или кошера си.

Пчелите биха могли да бъдат привлечени към сладкия парфюм или яркия цвят на дреха. Причината е, че те асоциират тези характеристики с цветята. След като усети, че това не е храна, пчелата вероятно ще отлети. Спокойствието в тези моменти е важно, тъй като пчелите притежават възможността да отделят феромон, с който да повикат други пчели, ако се почувстват застрашени.

Ако все пак пчелата ви ужили, най-важното нещо е отстраняването на жилото от кожата, колкото е възможно по-бързо. Колкото по-дълго жилото стои в кожата, толкова повече отрова се отделя, която увеличава болката и подуването.

Жилото на пчелата има шип в края, който прилича на рибарска кука. След ужилване, жилото остава в кожата, дори когато пчелата отлети. Загубата на жилото и части от тялото на пчелата водят до нейната смърт. За човека е важно да извади жилото, защото то може да изпуска отрова до 10 минути след ужилването, което причинява болка. По-неприятни са реакциите за тези, който са алергични към отровата, тъй като в по-тежки случаи може да се стигне до анафилактичен шок.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay