Какви са ползите на домата за здравето ни

Зеленчукът обогатява организма ни с полезни витамини и минерали

01.06.2023 | 23:18 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са ползите на домата за здравето ни

Доматът обогатява организма ни с полезни витамини и минерали. Използва се в яхнии, паста, супи и множество други храни. Може да се намери пресен, но често се продава и в консерви, под формата на сосове и дори сушен.

Освен наслада от характерния си вкус, доматът носи и ред ползи за здравето. Ето някои от тях:

1. Укрепва функцията на сърцето и кръвоносната система, както и подобрява имунната система и намалява риска от възпаление

Доматът съдържа високи нива на ликопен, бета-каротин и хлорогенна киселина. Това са каротеноиди или пигменти, които имат различни ползи за организма.
Ликопенът е този пигмент, който придава на домата характерния му червен цвят, но той има и други полезни свойства. Проучвания сочат, че ликопенът може да спомогне за сваляне нивата на вреден холестерол в организма. 
Бета-каротинът действа като антиоксидант, който предотвратява оксидативния стрес. Той намалява риска от хронични възпаления и сърдечни заболявания. 
Хлорогенната киселина е силен антиоксидант. Има проучвания, които свързват това вещество с намалени нива на кръвно налягане.

2. Намалява риска от рак

Ликопенът в качеството си на каротеноид предпазва организма и от ракови заболявания. Проучвания са открили връзката между високите нива на ликопен и намаленият риск от рак. Всички каротеноиди, които се намират в доматите, във високи нива защитават жените от рак на гърдата. Други проучвания сочат за връзка между консумацията на домати и намален риск от ракови образувания на простатата, стомаха и белите дробове.

3. Подобряват здравето на кожата

Растителни вещества като ликопен могат да предотвратят слънчеви изгаряния. Едно проучване сочи, че ежедневната консумация на домати и зехтин могат да намалят риска от слънчеви изгаряния с 40%.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Никва
преди 9 месеца
Полза за здравето ни нямат тези кочани нарекани домати.Това са бъкани с пестициди червени топки не домати.ПАК ЛЪЖИ ОТ *** СОРОСКИ МЕДИИ.ИСТИНСКИТЕ ДОМАТИ ИЗЛИЗАТ ЛЯТОТО ОТ СЕЛСКИТЕ ДВОРОВЕ ТЕЗИ У КАУФЛАНД СА БО.ЛУК Сигнализирай за неуместен коментар