Ето ползите от свалянето на коремните мазнини

Излишните килограми в областта на талията допринасят за увеличаване на инсулиновата резистентност

30.03.2023 | 23:19 Редактор: Вяра Димова
Ето ползите от свалянето на коремните мазнини

Според редица световни проучвания излишните мастни натрупвания в областта на корема увеличават риска от артрит, както и влошаване на неговите симптоми, но се повишава и рискът от рак на дебелото черво и панкреаса. Независимо дали трупате тегло предимно на корема, голямата обиколка на талията е показател, че тази висцерална мазнина не е само под кожата, но че е дълбоко в тялото ви.

Висцералните мазнини не са от типа мазнини, които можете да хванете с пръстите си. Те се намират под коремната стена, обвивайки жизненоважни органи и предизвикващи редица възпаления в тялото. Ето защо е важно да се отървем от голямото коремче. Какво се променя, когато тези мазнини се топят, благодарение на здравословен режим на хранене и редовна физическа активност?

По-добър контрол върху кръвната захар

Излишните мазнини в областта на талията допринасят за увеличаване на инсулиновата резистентност. Когато губим тази висцерална мазнина, инсулиновата резистентност намалява, което позволява да поддържаме по-здравословни нива на глюкозата в кръвта, но и на хормона инсулин. 

Намалява се рискът от диабет

Поддържането на здравословни граници на кръвната захар също намалява риска от развитието на диабет, което е доказано в изследвания, че е свързано с коремните мазнини. Тази редукция подобрява и функцията на бета клетките, които са клетките намиращи се в панкреаса, синтезиращи инсулин, споделя д-р Али Уебстър, доктор по медицина, асоцииран директор на Nutrition Communications at the International Food Information Council Foundation.

По-здрав черен дроб

Коремните мазнини оказват влияние върху начина, по който функционира черният дроб, вашата естествена "детокс" система в тялото. Висцералните мазнини увреждат тялото чрез липотоксичност, споделят специалисти.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay