Може ли витамин D да забави деменцията?

Резултатите са показали, че витаминът е бил свързан със забавяне на развитието на заболяването

28.03.2023 | 22:48 Редактор: Михаела Димитрова
Може ли витамин D да забави деменцията?

Приемът на витамин D би могъл да има полезно действие за забавяне на прогресията и влошаването на симптомите на деменция. Това е показало проучване, проведено от Университета в Калгари, Канада и Университета в Екзетър, Великобритания. За целите на проучването е била анализирана връзката между приема на витамин D и деменцията при над 12 388 пациенти на средна възраст 71 години, които не са били диагностицирани със заболяването преди началото на проучването. От всички учасници 37% са приемали добавки с витамин D.

Резултатите са показали, че приемът на витамин D е бил свързан със забавяне на развитието на заболяването. Освен това, при участниците, приемали този витамин, са били поставени 40% по-малко диагнози. Отдавна е известно, че витамин D притежава ценни за мозъка свойства, тъй като забавя деменцията. Въпреки че приемът на добавки с този витамин е осигурил ползи при всички участници, най-значителни са били при жените, в сравнение с въжете. Също така, ефектите са били по-съществени при пациентите със запазен когнитивен капацитет, в сравнение с тези, които вече са имали нарушения на умствената дейност.

Носителството на гена АРОЕе4 е свързано с повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер и характерната за заболяването деменция. Ползите от витамин D са били по-значителни при пациенти, които не са носители на този ген. Предположенията са насочени към това, че носителите на гена усвояват в по-голяма степен витамин D през чревния тракт, което намалява неговите ефекти и не позволява натрупване при прием с добавки.

Прочети още на Puls.bg

Снимка: Pixabay