Как да се справим с пролетната умора?

Препоръчва се да се отделя достатъчно време за сън

28.03.2023 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Как да се справим с пролетната умора?

Пролетната умора е състояние на понижена енергия или негативна емоция, които се свързват с настъпването на пролетта. Тази реакция на човешкия организъм може да бъде нормална, в резултат на покачването на температурите, или да се появи, в резултат на алергия или сезонно афективно разстройство.

По-често засегнати са жените заради менструалния цикъл и хормонални промени, а в някои случаи това се дължи на понижени нива на желязо.

През зимните месеци нормално телесната температура се понижава, а липсата на светлина ни кара да водим по-пасивен начин на живот. Според редица проучвания всеки втори възрастен е засегнат от пролетна умора при прехода на сезоните и се нуждае от известно време, за да възвърне нормалните си нива на енергия.

За да бъде избегната или понижена тежестта на пролетната умора се препоръчва да се отделя достатъчно време за сън през този период. Сънят е от полза за по-бързата адаптивност към хормоналните промени, които настъпват. 

С увеличаването на часовете дневна светлина, тялото отново произвежда повече серотонин, който намалява производството на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който стимулира прехода от будно състояние до сън. Той се нарича още хормон на съня.

Тренировките в ранните часове също са от полза при пролетна умора. Физическата активност за по-голяма издръжливост, като бягане или каране на колело, стимулират кръвообращението и по-този начин понижават умората. 

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay