С тези храни ще останете лесно в най-популярния режими на хранене - кетоза

Авокадото е напълно подходящо, то съдържа само 17 г въглехидрати и около 30 г мазнини

26.03.2023 | 13:14 Редактор: Вяра Димова
С тези храни ще останете лесно в най-популярния режими на хранене - кетоза

Това вероятно е един от най-популярните режими на хранене напоследък. Според мнозина, които го следват, той дава бързи резултати, тъй като се основава на консумирането на много ниски нива въглехидрати, за сметка на увеличен прием на протеини и мазнини. Според поддръжниците на кето храненето, когато лишим тялото от въглехидрати, то започва да гори мазнини. Именно това се нарича кетоза. Ето и с кои храни ще я поддържате:

Авокадо

Авокадото е може би една от най-популярните кето храни, тъй като то съдържа само 17 г въглехидрати и около 30 г мазнини. То е богато на витамини и минерали, в това число калий и витамини от B групата. Според редица проучвания, редовната консумация на авокадо може да намали нивата на лошия холестерол и да подобри значително здравето на сърдечносъдовата система.

Горски плодове

Въпреки многото здравословни ползи, повечето плодове освен фибри, витамини и минерали, съдържат и голямо количество захар, което може да се окаже препятствие по пътя ви към отслабването и оставането в състояние на кетоза. Имайте предвид, че една средно голяма ябълка съдържа около 10 г захар. Ето и хранителното съдържание за 100 г на някои от тях:

Ягоди – 8 г въглехидрати, 2 г фибри, 0 г мазнини, 1 г протеини;
Къпини – 10 г въглехидрати, 5 г фибри, 0 г мазнини, 1 г протеин;
Малини – 12 г въглехидрати, 7 г фибри, 0 г мазнини, 1 г протеин;
Боровинки – 15 г въглехидрати, 2 г фибри, 0 г мазнини, 1 г протеин.

Млечни продукти

Тук обаче говорим за такива, които са с високо съдържание на мазнини. Според мнозина именно те са истинските млечни продукти. Те са прекрасен източник както на протеини, така и на мазнини. Истинското и качествено кисело мляко пък може да има редица ползи за здравето и най-вече за чревната флора, благодарение на специфичните пробиотици, които то съдържа. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay