Това са най-незаменимите витамини за жени в зряла възраст

Омега-3 мастни киселини са от изключителна важност за поддържането на здравето на сърдечносъдовата система

25.03.2023 | 22:22 Редактор: Вяра Димова
Това са най-незаменимите витамини за жени в зряла възраст

С напредването на възрастта, освен промяна в навиците, трябва да помислим и за съответните грижи, които да полагаме за себе си. Ако младостта може да прости някои грешки, то в зряла възраст неприемането на оптимално количество нутриенти може да нанесе сериозни вреди на организма. Ето защо в следващите редове ще ви запознаем с някои от най-незаменимите витамини, от които ще имате нужда в зрялата си възраст. Ето ги и тях:

Помислете за комбинирани мултивитамини

Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар и обсъдете конкретните марки на пазара. Според вашите нужди изберете комбинирани мултивитамини, които ще снабдят организма ви с нужните хранителни вещества. За предпочитане е да изберете комплекс, който съдържа антиоксиданти, както и витамини, подпомагащи имунната система и не на последно място – такива, които отговарят за поддържането на красотата на кожата, ноктите и косата ви. Избягвайте мултивитамини, които съдържат изкуствени оцветители, глутен, мая или пък следи от млечни продукти.

Омега-3

Омега-3 мастните киселини са от изключителна важност за поддържането на здравето на сърдечносъдовата система. Разбира се, можете да си ги набавите и от естествени източници, каквито са рибата и морските дарове, но ако не приемате достатъчно такива продукти, можете да изберете и вариант под формата на добавка. Това не бива в никакъв случай да изключва или намалява консумацията на сардини, сьомга, скумрия и др. Специфичните омега-3 мазнини не могат да се произведат от тялото по естествен начин.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay