Зелените храчки показват проблем - не ги подценявайте

Промяната в цвета настъпва с тежестта и продължителността на потенциалното заболяване

24.03.2023 | 08:32 Редактор: Елеонора Танева
Зелените храчки показват проблем - не ги подценявайте

Храчката е вид слуз, образувана в гърдите. Обикновено човек не произвежда забележими количества, освен ако не е болен от настинка или не страда от някакъв друг здравословен проблем. Различно оцветените храчки могат да показват различни състояния.

Ако бъдат наблюдавани зелени или жълти храчки, това обикновено е признак, че тялото се бори с инфекция. Цветът се дължи на белите кръвни клетки. Първоначално може да бъде забелязана жълта храчка, която след това прогресира в зелена. Промяната настъпва с тежестта и продължителността на потенциалното заболяване. Зелените или жълти храчки обикновено се причиняват от:

Бронхит

Състоянието обикновено започва със суха кашлица и в крайна сметка поява на малко прозрачни или бели храчки. С течение на времето може да започне изкашлянето на жълти и зелени храчки. Това е знак, че заболяването може да е прогресирало до вторична бактериална инфекция. Кашлицата е възможно да продължи до 90 дни.

Пневмония

Това състояние обикновено е усложнение на друг респираторен проблем. При пневмония може да бъдат изкашляни храчки, които са жълти, зелени или понякога кървави. Симптомите варират в зависимост от вида на пневмонията, която се наблюдава при пациента.

Синузит

Инфекцията на синусите може да бъде причинена от вирус, алергии или дори бактерии. Когато бактериите причиняват състоянието, е вероятно да бъдат забелязани жълти или зелени храчки, запушен нос.

Кафявият (или ръждив) цвят често означава стара кръв. 

Четете повече по темата в puls.bg.