С изложба у нас Испания отбелязва годишнина от емблематично събитие

Тя представлява огромна концептуална карта на околосветското плаване

21.03.2023 | 16:41 Редактор: Петя Кръстева

Испания отбелязва 500 години от първото околосветско пътешествие. Посолството на страната представя в България изложба под името "Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята".

Домакин тази седмица е Ловеч и художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров". Изложбата може да бъде посетена до 30 март. От посолството подчертават, че целта е да се отбележи и популяризира това историческо пътуване, както и да се отдаде почит към изследователския дух на човека.

Чрез панели и аудиовизуално съдържание изложбата представлява огромна концептуална карта на околосветското плаване, което посетителят може да "осъществи", воден от самите участници в пътешествието.

Преди 500 години в Севиля започва дългото пътуване в стремежа да се достигне до митичния Ориент. През август 1519 г. 239 мъже отплават от Севиля с пет кораба в експедицията, ръководена от Фернандо Магелан. Те прекосяват три океана – Атлантическия, Тихия и Индийския. Три години по-късно се завръщат само 18 мъже на един оцелял кораб, воден от Хуан Себастиан Елкано.