Как да се грижим за кожата си при появата на екземи?

Препоръчително е да се избягват някои съставки и действия

21.03.2023 | 10:59 Редактор: Тодор Петров
Как да се грижим за кожата си при появата на екземи?

Важно да се грижим правилно за здравето на кожата и да ѝ осигурим необходимото овлажняване и омекотяване. Важна част от грижата за кожата при екзема е нанасянето на хидратиращ продукт веднага след къпане. Ако това не се извърши веднага след измиването, влагата в кожата се изпарява и това води до влошаване на сухотата. Важно е да се избягват горещите душове.

Хладката вода допринася за повишено поемане на влагата от кожата. Също така е препоръчително да се избягва ексфолирането или употребата на агресивни козметични продукти. Нанасянето на овлажнител веднага след къпане допринася за създаване на защитен филм върху кожата, който не позволява изпаряване на влагата и предотвратява дехидратацията. 

Важно е да се подберат правилните продукти, които са подходящи за конкретния тип кожа на всеки пациент. Не всички изделия, които са предназначени за кожа, засегната от екзема, водят до облекчаване. Ето защо е да се подберат правилната формула и съставки, които да осигурят необходимото овлажняване и облекчаване на дразненето и сърбежа. 

Препоръчително е да се избягват някои от следните съставки:

Аромати - както синтетичните, така и натуралните, които включват и есенциалните масла. Те могат да доведат до влошаване на дразненето и да предизвикат алергична реакция.
 
Урея - въпреки че тя е овлажняващ агент, при някои пациенти може да предизвика дразнене, тъй като има ексфолиращо действие и нарушава интегритета на външния слой на кожата.

Други фактори, които е препоръчително да се избягват при екзема:

  • Излагане на метали, особено никел;
  • Пушек;
  • Някои тъкани, сред които вълна;
  • Антибактериални гелове и мокри кърпички;
  • Сапуни и препарати с агресивно действие;

Четете повече по темата в puls.bg