Какво най-често провокира кашлицата при децата?

В зависимост от продължителността, тя се разделя на остра и хронична

08.02.2023 | 11:46 Редактор: Ирена Бакърджиева
Какво най-често провокира кашлицата при децата?

Кашлицата е естествен рефлекс на организма, който осигурява отстраняване на различни частици, вещества и микрооорганизми от дихателните пътища, с цел да се предотврати тяхното попадане в белите дробове. Тези частици могат да бъдат инхалирани или да произлизат от белите дробове и долните дихателни пътища.

Най-често, частиците и веществата, отделяни от белия дроб и дихателните пътища, са експекторациите - храчки, които представляват смес от слуз и остатъци, както и отделени клетки. Понякога кашлицата може да бъде съпроводена с отделяне на кръв. Кашлица, която се съчетава с отделяне на храчки или кръв, се счита за продуктивна.

Характерното е, че по-големите деца, юношите и дори възрастните успяват успешно да отхрачват, докато по-малките деца поглъщат обратно отделяните материи. В някои случаи кашлицата не е свързана с отделяне на секрет. Тогава тя се определя като непродуктивна или суха.

Причините за кашлицата могат да бъдат разнообразни. В зависимост от продължителността, тя се разделя на остра - при продължителност по-малко от 4 седмици и хронична - при продължителност над 4 седмици. Най-честата причина за остра кашлица са вирусните инфекции на горните дихателни пътища.

Причините за хронична кашлица могат да бъдат:

  • Астма - най-честата причина;
  • Гастроезофагеална рефлуксна болест;
  • Ринофарингит. 

Прочети още в Puls.bg.

Снимка: Pixabay