Проучване: Редовната консумация на авокадо понижава риска от сърдечни проблеми

То е богато на здравословни мазнини, фибри

07.02.2023 | 12:20 Редактор: Вяра Димова
Проучване: Редовната консумация на авокадо понижава риска от сърдечни проблеми

Авокадото има богата, кремообразна текстура и високо съдържание на омега-3 мастни киселини. То е част от нашето здравословно меню и има причини да го харесваме толкова много.

Според американско проучване консумацията на авокадо два пъти седмично може да намали риска от сърдечни проблеми. Проучването е включвало повече от 110 000 души, участващи в две продължителни проучвания на Харвард. Участниците са били на възраст от 30 до 75 години и не са имали сърдечни заболявания и рак, когато проучването е започнало.

По време на 30-годишното проследяване, изследователите документирали 9 185 инфаркта и 5 290 инсулта сред участниците. В сравнение с хората, които никога или рядко са консумирали авокадо, тези, които са консумирали поне две порции всяка седмица, са имали 16% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и 21% по-нисък риск от преживяване на сърдечен удар или свързан проблем, дължащ се на коронарна артериална болест.

За авокадото е известно, че е богато на здравословни мазнини, фибри и няколко микроелемента, свързани със здравето на сърдечносъдовата система, като:

Олеинова киселина – Това е мононенаситена мазнина, която също се намира в изобилие в маслините. Половин авокадо съдържа около 6,5 грама олеинова киселина, или приблизително същото количество в супена лъжица зехтин. Изследванията показват, че замяната на храни с високо съдържание на наситени мазнини като масло, сирене и месо с такива, които са богати на ненаситени мазнини като авокадо, ядки и семена, помага за понижаване на лошия LDL холестерол, който е ключов фактор за сърдечни проблеми.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay