Красотата на невидимия свят - микробиолог рисува с живи бактерии

Изкуството с микроорганизми се нарича Агар Арт

03.02.2023 | 14:03 Редактор: Елеонора Танева

Картини, нарисувани с бактерии. Това изкуството с микроорганизми се нарича Агар Арт. А микробиолог от Здравната инспекция в Пазарджик спечели втора награда на Националния конкурс с проекта си "Моторът на Ели".

Силвия Ветренска споделя, че специфичният метод за рисуване е чудесна възможност да съчетава професията си на микробиолог и страстта си към рисуването. А проектът, който е отличен, е специален.

"Една рисунка, която рисувах за моя приятелка по повод нейния 30-и рожден ден. Реших, че е добра идея да ѝ нарисувам нещо с бактерии, защото тя също много се впечатлява от природата и красотите около нас, както и от моята работа", сподели микробиологът в РЗИ – Пазарджик - Силвия Ветренска.

Агар арт е картина, създадена чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби, поставени върху хранителна среда така, че да пораснат под формата на желаната фигура. За да създаде своята рисунка, Силвия е използвала пигментообразуващи сапрофитни микроорганизми.

"Тези пигментообразуващи организми, които като цяло са безопасни, нормално се срещат във водата, в почвата, по кожата ни. Набавям ги от реални проби. Когато пристигне в нашата лаборатория вода, занимаваме се с контрол на водите, необработена вода, едно от основните изследвания, които правим, е общ брой микроорганизми. В определено количество вода трябва да отчетем колко микроорганизма се съдържат. И така получавам едно петри, подобно на това, но пълно с най-различни колонии, една малка галактика", обясни микробиологът.

Пред екипа на Bulgaria ON AIR Силвия нарисува минзухар, но на картината ще ѝ трябват близо две денонощия, за да "оживее" и микроорганизмите да станат
видими с просто око. А най-трудно се поддържат боите, които трябва да се пресяват през няколко дни. Нестандартната художничка споделя, че е доволна от факта, че конкурсът Агар Арт разкрива на обикновения човек красотата на невидимия свят.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.