Руските милиардери вече купуват и "на зелено" в Дубай, цената на жилищата расте

Някои жилищни комплекси са проектирани преди години

30.01.2023 | 22:40 Редактор: Искра Ангелова
Руските милиардери вече купуват и

Строителни компании в Дубай стартират нови проекти, тъй като търсенето на луксозни имоти нараства на фона на вълната от пристигащи заможни хора в емирството, пише "Файненшъл Таймс".

Някои жилищни комплекси са проектирани преди години, но досега не са били реализирани. Сред тях са проект за изкуствен остров Палм Джебел Али и удивителните кули на Dubai Pearl, дълго отлаган проект на входа на друг известен изкуствен остров - Палм Джумейра.

Сега съживяват тези проекти благодарение на навлизането в Дубай на азиатски милиардери, инвеститори в криптовалути и богати руснаци, които се стремят да избягат от наложените санкции след нашествието в Украйна. Продажбите на клиенти от Русия и бивши съветски републики са се удвоили през 2022 г., съобщава "Труд".

Повечето купувачи на жилища търсят готови имоти на брега, но нараства интересът и към имоти в строеж, казват брокери. Общият брой на продажбите "на зелено" - на имоти, които все още не са построени, се е увеличил с 47%, а на готовите жилища - с една четвърт. Цените на жилищата са нараснали с около 10 на сто за година.

Снимка: БГНЕС