Усещане за буца в гърлото - защо се появява?

Състоянието се среща и при мъжете, и при жените

26.01.2023 | 23:20 Редактор: Вяра Димова
Усещане за буца в гърлото - защо се появява?

Чувството за буца в гърлото се отнася до постоянното усещане, че нещо е заседнало в гърлото. Както при множество трудни за диагностициране разстройства, постоянното усещане за буца в гърлото се е считало за психично разстройство и се е наричало globus hystericus.

Излизат все повече доказателства, затова че усещането за буца в гърлото не се дължи само на психични причини, а има физиологични причини за състоянието. Сега, когато състоянието е по-добре проучено, обичайно то се нарича глобус фарингеус (globus pharyngeus), усещане за буца в гърлото или просто глобус.

Глобусът е широко разпространено състояние, като всеки човек е изпитвал усещане за буца в гърлото в даден момент от своя живот. Чувството за буца в гърлото също така е еднакво разпространено състояние сред мъжете и жените, независимо от тяхното здравословно състояние.

Основната цел на специалиста по УНГ (оториноларинголог) по време на прегледа е да определи дали пациентът изпитва дисфагия (затруднено преглъщане). Дисфагията и глобусът се различават по това, че дисфагията е придружена от структурен или функционален проблем с фаринкса (гълтача) или хранопровода. Лечението се различава при двете различни диагнози.

Специалистът поставя диагнозата на базата на подробната анамнеза (медицинска история) на пациента, която помага за идентифициране на потенциалните причини за оплакванията при пациента. Честите симптоми при състоянието може да включват:

Внезапна, неочаквана загуба на тегло

Болка при преглъщане

Болки във врата

Повръщане

Мускулна слабост

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay