Какво предизвиква безсънието и как да го преодолеем?

Натоварването, стресът, безкрайните ангажименти създават у всеки усещането за постоянно напрежение

25.01.2023 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Какво предизвиква безсънието и как да го преодолеем?

Натоварването, стресът, безкрайните ангажименти – всичко това създава у всеки един от нас усещането за постоянно напрежение. Сякаш в съзнанието си имаме безкраен списък със задачи. Отпускането и релаксацията остават на заден план. А какво става вечер, когато се приберем у дома? Сякаш мислим, че телевизионните програми и браузването в социалните мрежи ще премахнат напрежението ни като с вълшебна пръчка.

За съжаление обаче, не се получава точно така. Лягаме уморени, а сънят ни е лош и непълноценен. Какви могат да са причините за безсънието и какво можем да направим, за да подобрим съня си? В следващите редове ви предлагаме няколко възможни отговора на тези въпроси. Ето ги и тях:

Стрес

В определени граници стресът може да действа като движеща сила и мотивация. Но пък високите му нива имат пагубно въздействие върху човешкия организъм. Вечните притеснения свързани с работата, училището на децата, финансовите или семейни въпроси поддържат съзнанието активно нощем. Това води до нарушения в съня. Други ситуации, които могат да отключат инсомнията са загуба на близък човек, развод, уволнение. За да подобрите съня си, опитайте се да лягате по едно и също време всяка вечер и създайте своя рутина за заспиване – например вземете си топъл душ или пък четете книга.

Работният график

Работа, свързана с често пътуване, смяна на часови зони, различни смени, ставане прекалено рано или пък редуване на нощни и дневни смени, може да доведе до нарушения в биологичния ви часовник. Това пък от своя страна ще причини неспокоен и непълноценен сън. За да успеете да заспите по-лесно, опитайте се да не използвате никакви електронни устройства поне два часа преди лягане. В това число влиза и гледането на телевизия. Излагането на т. нар. "синя светлина" може да превъзбуди рецепторите ви. Ако ви е възможно, премахнете всякаква електроника от спалнята си.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay