Как влияят спазмолитиците при раздразнен стомах?

Някои от тях са с доказана ефективност при облекчаване на оплакванията

25.01.2023 | 11:00 Редактор: Вяра Димова
Как влияят спазмолитиците при раздразнен стомах?

Какво представляват спазмолитиците?

Спазмолитиците са лекарства, които се използват за лечение на синдром на раздразненото черво, функционално стомашно-чревно разстройство, което причинява коремна болка и промени в навиците на червата. Тези лекарства спират болезнените спазми чрез въздействие върху гладките мускули в храносмилателния тракт и са особено ефективни при лица, страдащи от синдром на раздразненото черво с преобладаваща диария.

Защо се използват спазмолитици при синдром на раздразненото черво?

Изследванията все още не са открили причината за възникването на Синдрома на раздразненото черво, затова лечението е насочено основно към облекчаване на симптомите на състоянието, които могат да включват:

  • Болка в корема
  • Спазми
  • Подуване на корема
  • Диария
  • Запек

Някои спазмолитици са с доказана умерена ефективност при облекчаване на оплакванията чрез отпускане на гладките мускули на храносмилателния тракт, предотвратявайки спазми. Тъй като симптомите на Синдрома на раздразненото черво обикновено се влошават след хранене, приемането на тези лекарства 30 до 60 минути преди хранене може да помогне за предотвратяване на появата на симптоми.

Какви видове спазмолитици за синдром на раздразненото черво съществуват?

Има два вида спазмолитици, използвани при синдром на раздразненото черво: антихолинергици и директни релаксанти на гладката мускулатура. Маслото от мента също има спазмолитични свойства и понякога също се използва при състоянието.

Антихолинергици

Антихолинергиците са вид спазмолитици, предназначени да блокират невротрансмитера ацетилхолин. Това е химикал, който се произвежда от тялото и действа върху автономната нервна система, частта от нервната система, свързана с неволеви функции.

Директни релаксанти за гладката мускулатура

Клас лекарства, наречени директни релаксанти на гладката мускулатура, които представляват синтетични антихолинергици, проявяват по-голяма ефективност при лечението на Синдром на раздразненото черво, отколкото обикновените антихолинергици.

Четете повече по темата в Puls.bg

Снимка: Pixabay