Какво е глаукома и как се лекува?

Внимание трябва да се обръща на пациентите с фамилна обремененост и тези над 45-годишна възраст

10.12.2022 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Какво е глаукома и как се лекува?

Глаукомата е комплексно заболяване, което при по-голяма част от пациентите се характеризира с повишено вътреочно налягане и е причина за увреждане на зрителния нерв. Това води до необратимо влошаване на зрителната острота, а в напреднали случаи и до слепота.

Най-често заболяването се среща при пациенти над 45-годишна възраст. Глаукомата може да се наблюдава и в по-ранна възраст заради генетична предразположеност - конгенитална глаукома. Други рискови фактори за развитие на този вид нарушение са различните сърдечносъдови заболявания, диабет, както и фамилната обремененост.

Симптоматиката на заболяването в повечето случаи остава скрита и пациентите не знаят, че са засегнати. С времето е възможно постепенно нарушаване на периферното зрение, което може да остане незабелязано от човека.

Своевременното диагностициране и лечение на заболяването е от изключителна важност, тъй като настъпилите изменения в зрението са необратими. Особено внимание трябва да се обръща на пациентите с фамилна обремененост и тези над 45-годишна възраст.

Диагнозата обикновено се поставя по време на рутинен офталмологичен преглед на база оглед и провеждане на множество специализирани изследвания. Невинаги установеното повишено вътреочно налягане означава глаукома. За поставяне на диагнозата офталмологът извършва редица допълнителни изследвания и проследяване във времето.

Лечението на глаукомата е от първостепенно значение, за да се избегне прогресивното влошаване на зрението. В зависимост от вида, тежестта на заболяването, както и индивидуалните особености на всеки един пациент терапевтичният подход може да варира.

Четете повече по темата в puls.bg