Симптомите на постковид при децата се променят или се заменят с нови?

Те са анализирани с помощта на списък, включващ 21 признака

06.12.2022 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Симптомите на постковид при децата се променят или се заменят с нови?

Симптомите на продължителното протичане на Ковид-19 при деца или т. нар. постковид синдром, се променят или напълно изчезват и биват заместени от различни. 

Това установяват изследователи от Великобритания, след като провеждат проучване, фокусирано върху развитието на продължителния Ковид сред деца. В него са били включени деца на 11- до 17-годишна възраст, 6 и 12 месеца след като са провели PCR тест.

Нито едно от децата не е било хоспитализирано преди проучването. Общо учените са изследвали данни от 5086 деца, 2909 от които са с положителен тест за Ковид-19, а 2177 са с отрицателен тест.

Симптомите са анализирани с помощта на списък, включващ 21 признака, сред които задух и умора. Използвани са и валидирани скали за оценка на качеството на живот, психичното здраве, благосъстоянието и умората.

Екипът установява, че по време на тестването здравословните проблеми са по-чести при деца и млади хора, които са дали положителен тест за вируса, в сравнение с тези, които са дали отрицателен тест, шест месеца и 12 месеца след PCR теста. 

Например сред положителните тестове 10,9% съобщават за умора и в трите времеви точки, докато сред отрицателните тестове само 1,2% съобщават за умора и в трите времеви точки.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay