Кои храни да приемаме за стимулиране на паметта и концентрацията?

Средиземноморската диета може да забави когнитивния спад при възрастните хора

01.12.2022 | 15:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Кои храни да приемаме за стимулиране на паметта и концентрацията?

Храните, които помагат за по-добра памет и концентрация, са с високо съдържание на хранителни вещества и ниско съдържание на мазнини и захари. Установено е, че средиземноморската диета може да забави когнитивния спад при възрастните хора и да защити пациентите с леко когнитивно увреждане от болестта на Алцхаймер.

Основните принципи на средиземноморската диета са:

  • Висока консумация на пълнозърнести продукти, риба, плодове и зеленчуци, чесън, лук, подправки и билки;
  • Употреба на зехтин като основен източник на мазнина;
  • Ежедневна консумация на варива, ядки, семена, млечни продукти;
  • Умерена консумация на пилешко месо, яйца и сладки изделия;
  • Ниска консумация на червено месо;
  • Дневен прием от 1800 до 2500 калории;

Защо е важно да приемаме достатъчно Омега-3?

Мозъкът е изграден предимно от мазнини - миелинът в миелиновите обвивки, които покриват невроните и ги защитават, е изграден от 70% липиди. Ето защо приемът на полезни мазнини е важен за здравето на мозъка. Храните, богати на Омега-3, намаляват когнитивния спад. Все повече и повече проучвания установяват връзка между високата консумация на растителни мазнини - зехтин, масло от семена или ядки, прием на Омега-3 и намаляването на когнитивния спад при възрастните хора. 

Диета с ниско съдържание на Омега-3 нарушава структурата и състава на невронните мембрани, което влияе и на невромедиаторите в мозъка. От друга страна, диета, богата на наситени мазнини – предимно от животински източници, и на трансмазнини, може да причини дегенерация на невроните и да намали интелектуалния капацитет. Източници на мазнини, полезни за паметта и концентрацията са:

  • Сьомга;
  • Пъстърва;
  • Скумрия;
  • Херинга;
  • Сардини;
  • Риба тон;
  • Ленено масло;
  • Масло от рапица;
  • Ядково масло;
  • Маслодайни семена;
  • Зехтин;
  • Чия, тиквено и ленено семе;
  • Авокадо;

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay