Кои са изпитаните методи за сваляне на високата температура?

Чесънът помага за премахването на токсините от тялото

30.11.2022 | 22:05 Редактор: Искра Ангелова
Кои са изпитаните методи за сваляне на високата температура?

Неслучайно наричат зимата "сезонът на настинките". През този период времето е променливо и често пъти сме свидетели как дните са ту слънчеви, ту хладни. При тези температурни амплитуди, тялото изпитва определени трудности, за да се настрои.

Ето защо и настинките и грипът са чести гости в домовете ни. Нека не забравяме и че повишаването на температурата е съвсем нормална защитна реакция на организма, за да се пребори с дадена инфекция. Независимо от причините за нея, ако тя надвишава 38 градуса при децата и възрастните, температурата се счита за висока.

Ако и вие изпитвате такива сезонни неразположения, вероятно сте се питали има ли начин да облекчите тези симптоми и с домашни методи. В следващите редове ви предлагаме именно такива. Прочетете ги и вижте някои от популярните домашни средства за намаляване на температурата.

Отвара от чесън

Чесънът помага за премахването на токсините от тялото, ускорява възстановяването и помага за по-интензивното изпотяване. Освен това, той има силно антибактериално действие и подпомага имунитета. Как да си направим отвара от чесън?

Стрийте една скилидка чесън и я залейте с вряща вода. Оставете за 10-ина минути. Отпивайте от отварата бавно, на малки глътки един или два пъти на ден.

Друг начин да се насладите на целебните ползи на чесъна е да натриете стъпалата си със смес от стрити скилидки и зехтин. Получената смес нанесете и покрийте с парче плат или стар чист чорап.

Сваляне на температурата с белтък

Още един стар изпитан метод за сваляне на температура в домашни условия. За целта отделете белтъците на няколко яйца. Напоете с тях памучен плат и увийте около стъпалата. Отгоре покрийте със сух чорап. След около 30 минути проверете - ако платът е изсъхнал и се е затоплил, накиснете го отново в белтъците. Повторете колкото пъти е нужно, докато температурата спадне.

Облекчаване на температурата с оцет

За оцета се твърди, че има свойство да „изтегля“ температурата. За да си направите компрес, намокрете парче плат в оцет и вода, разредени в съотношение 1:2. Поставете компресите върху челото и корема. Когато платът поеме от топлината, потопете го отново в разтвора и поставете върху челото, корема или стъпалата.

Компрес с картоф

Нарежете един картоф на резени. Потопете ги в оцет и оставете за около 10-ина минути, за да поемат от него. След това поставете резените върху челото. Отгоре покрийте с памучен плат. След известно време ще изпитате облекчение.

Чай от горски плодове

Къпини, малини, боровинки или ягоди - всички те могат да бъдат много добри помощни средства за облекчаването на високата температура. Направете запарка от 2 с. л. от избрания чай, залейте с гореща вода и изчакайте между 8 и 10 минути. Прецедете течността и консумирайте в рамките на следващите няколко часа.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.