Коя кожа е склонна към белези от акне и защо се образуват?

Акнето е хронично възпалително заболяване на космения фоликул и мастните жлези

26.11.2022 | 20:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Коя кожа е склонна към белези от акне и защо се образуват?

Акнето е хронично възпалително заболяване на космения фоликул и мастните жлези. То може да продължи и в зряла възраст, а последиците от него могат да оставят трайна следа върху кожата, но и също на психологическо ниво. За разлика от екземата или псориазиса акнето може да причини трайни белези по лицето, шията или гърдите.

Как се образуват белези от акне?

Белезите от акне са резултат от възпалителни лезии, които засягат средния слой на кожата - дермата. Те могат да бъдат постоянни и да влошават качеството на живота, тъй като често се появяват по лицето. Първоначално имат червен или розов цвят, след което постепенно побеляват. 

Акнето е свързано с образуването на множество кожни лезии, първоначално започва с образуването на комедони, които могат да изчезнат спонтанно, да продължат развитието си или да се спукат. Когато тези комедони се спукат в дермата, те причиняват възпалителна реакция, която води до образуването на макули - кожни петна, които не предизвикват появата на белези.

По-дълбоките лезии, като папулите - видими, малки пъпки или нодули - видими, по-големи пъпки могат да се появят и да доведат до развитие на белези.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay