На прага на зимата: Идеи за консервиране на зеленчуци

Хапвайте прекрасните продукти така, както са го правили нашите родители, баби и дядовци

03.10.2022 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
На прага на зимата: Идеи за консервиране на зеленчуци

Ако искате да запазите спомена за летните дни и да се насладите на вкуса на любимия сезон за по-дълго, има лесен начин да направите това чрез консервиране на любимите храни. Хапвайте прекрасните продукти така, както са го правили нашите родители, баби и дядовци.

Ще ви предложим няколко идеи, които можете да използвате както за приготвяне на ястия, така и за предястие, разядка, мезе или като добавка към печен хляб. Ето ги и тях:

Бърза туршия

Необходими продукти:

- карфиол;

- моркови;

- червени чушки;

- скилидки чесън (обелени);

- стръкове целина;

- корнишони;

- 200 мл ябълков оцет;

- 4 с. л. сол;

- 8 с. л. захар;

- 4 аспирина (натрошени);

- 8 с. л. олио;

- сол;

- захар;

- 3-литрови буркани (или туби от минерална вода).

Нарежете всички продукти на едро, добавете оцета, солта, захарта, аспирините и олиото. Разбъркайте добре така, че сместа да покрие зеленчуците. Сложете в буркан (или туба). Всеки ден обръщайте с капачката надолу вашата туршия, а след това я връщайте в изходна позиция.


Цветна лесна туршия

Ще ви трябват:

- 4 моркова;

- 3 червени чушки;

- 1 тиквичка;

- 150 г зелен фасул;

- 1 глава лук;

- 3 скилидки чесън (обелени);

- 250 мл оцет;

- 4 с. л. сол;

- 2 буркана.

В тенджера загрейте вода, докато кипне. Добавете зеленчуците и бланширайте за няколко минути, като целта е те съвсем леко да омекнат, като обаче същевременно запазят хрупкавостта си. В измити, чисти буркани изсипете още врелите зеленчуци и допълнете с вода.

Прибавете сместа от солта и оцета, разпределена поравно между двата буркана.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК