Ново попълнение: Северноамерикански пуми пристигнаха в зоопарка в Бургас

Големите котки пристигнаха в Бургас от Словакия

29.09.2022 | 19:45 Редактор: Ваня Кузманова

В зоопарка в Бургас са настанени единствените в България северноамерикански пуми. Младите животни са на възраст от 2 години. В зоопарка се надяват и на бъдещо поколение.

Собственикът на зоопарка в Бургас не можа да скрие вълнението си при вида на грациозните пуми. 

"Това са пума Конколор. Животните са в отлично състояние, на по 2 години от различни родители, от различни краища на Европа, което е много важно за потомството", каза собственикът на зоопарк - Бургас Кръстьо Дъбов.

Големите котки пристигнаха в Бургас от Словакия. 

"Пумите са родени в моя развъдник за екзотични животни в Словакия. Въпреки че са хищници са много дружелюбни. По време на целия път бяха много спокойни. Радвам се, че са тук при моя приятел Кръстьо и ще чакаме потомство", посочи собственикът на развъдник за екзотични животни в Словакия Войтех Освалт. 

Собственикът на зоопарка Кръстьо Дъбов ще търси осиновители за хищните котки.

"Те са едни от животните, които приемат голямо количество месо от 5 до 10 кг. на ден, ако имаме осиновител може да им даде имената и да ни помагат тези животни да прогресират в бургаския зоопарк", допълни Кръстьо Дъбов. 

Пумите в момента тежат около 50 кг., но мъжките екземпляри могат да достигнат до 100 кг. Собствениците на зоопарка се надяват в скоро време да могат да им осигурят заграждение от поне декар и половина, за да се чувстват още по-свободни. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК